Soykırım atışması

Güncelleme Tarihi:

Soykırım atışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 01:22

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın görüşmesine soykırım iddiaları ve Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakereleri damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Hollande’ın seçim kampanyasında da dile getirdiği ‘Soykırımın inkarına müeyyide uygulanması’ konusunda iki lider farklı görüşleri savundu. İki lider dün Çankaya Köşkü’nde, aralarında stratejik işbirliğinin de bulunduğu 11 ikili anlaşmanın imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, şu mesajları verdi:




ACILARI TAŞIMAYALIM

“(Soykırımı inkar yasası) 100 yıl önce yaşanan olaylarda çekilen acılar, hepimizin ortak acılarıdır. Sadece Ermenilerin değil, Müslüman Türklerin de büyük acıları olmuştur. O yılların acılarını nesilden nesile taşıyacak olursak, doğru değildir. Yapılacak şey tarihçilere bırakmak. Biz bütün arşivlerimizi açtık. Üçüncü bir ülke de katılabilir. Fransa ve Cezayir ilişkilerinde de seçilen yöntem bu olmuştur. AİHM’nin Doğu Perinçek davasında verdiği karar var. Yeni nesillere acıları taşımak yerine dostluk çıkarmamız gerekir.

Haberin Devamı

SİYASİ ENGEL ÇIKARTMAYIN

AB Türkiye’nin stratejik bir hedefidir, müzakereleri tam başarıyla bitirseniz bile tam üyelik garanti değil. Çünkü Fransız ve Türk halkı ne diyecek? Siyasi blokajları başka meselelerin arkasına takılarak, sadece Fransa için söylemiyorum, çünkü bu teknik bir süreç. Müzakere sürecini bitirmiş bir Türkiye’nin, Türkiye’deki bütün Fransız şirketleri için de değerli müzahir olmasını ve müzakere sürecimizi başarıyla bitirmemiz için siyasi engelin ortaya çıkmamasını özellikle rica ediyoruz.”

HOLLANDE: KANUN GEÇTİ

Hollande konuşmasında şunları söyledi: “Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir ama yapılmalıdır. Daha önce olmuş olanların tanınması, araştırılması ile ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor. 2015 olacak. Bu zamanı çalışmak için kullanmalıyız. Hukuku arayacağız. Herkesin konuyu anlamasına çalışacağız. Fransa’da bir kanun oylandı, hukuka geçti. Soykırımın inkarını cezai müeyyideye tabi tutan bir çerçeve kararı var.

MÜZAKERELER SÜRMELİ

AB ile müzakerelerin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu Türkiye için önemli. Türkiye’nin gelişimi için faydalı bir süreç. Fransa tarafından müzakerelerden sonra üyelik referandum ile sonuçlandırılacak.”
Hollande, daha sonra Başbakan Erdoğan’la Başbakanlık’ta yaklaşık 1.5 saat görüştü. Fransa Cumhurbaşkanı ardından Ankara Büyükelçiliği’nde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarım saat süren görüşme yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!